Sanja je tijekom svibnja 2014. putem maila stupila u komunikaciju sa NN osobom koja se koristila e-mail adresom RickyAldersono@nokiamail.com, te prema dobivenim uputama od navedene NN osobe izvršila provjere o mogućnostima i načinima plaćanja u Republici Hrvatskoj putem Western Union-a i Moneygram-a.

 

Tihomir, Sanjin izvanbračni suprug je potpisao ugovor i putem maila navedenoj NN osobi dostavio broj svog deviznog računa, da bi potom, nakon što je 04.lipnja 2014.g. sa žiroračuna trgovačkog društva iz Svete Nedjelje otvorenog u Zagrebačkoj banci NN počinitelj neovlašteno zadao tri transakcije čime je počinio kazneno djelo računalne prijevare iz članka 271. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, od kojih jedna transakcija nije izvršena dok su dvije transakcije izvršene u ukupnom iznosu od 255.125,00 kuna u korist deviznog računa Tihomira, a koji iznos su službenici banke transferirali na Tihomirov tekući račun otvoren u istoj banci.

 

Nakon toga je po unaprijed danim uputama od strane NN osobe, Tihomir 7. lipnja 2014. podigao u gotovini iznos od 250.000,00 kuna, te prema uputama i podacima dobivenim putem maila od strane NN osobe, zajedno sa Sanjom, kojoj je predao dio podignutog novčanog iznosa, u raznim poslovnicama Hrvatske pošte putem Western Uniona izvršio transakcije u korist stranih fizičkih osoba u Rusiju. Tihomir  je izvršio deset transakcija u ukupnom iznosu od 100.000,00 kuna,a  Sanja deset transakcija u ukupnom iznosu od 97.800,00 kuna, uvećanih za troškove naknade u iznosu od 11.205,00 kuna. Naložili su i Sanjinoj kćeri provedbu transakcija putem Moneygram servisa u iznosu od 22.495,00 kuna i putem Western Uniona u iznosu od 10.000,00 kuna, dok su preostali iznos od 13.625,00 kuna zadržali.

 

Trgovačko društvo iz Svete Nedjelje  je oštećeno  za iznos od 255.125,00 kuna.

 

Zadaci

 

1. GRUPA- Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA-Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA- Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

Napomena za svaku od grupa - o kakvom obliku krivnje bi se radilo u odnosu na svakog supočinitelja?

Grupa koja je bila odvjetnik, ovaj je put se nalazi u poziciji državnog odvjetnika, a državni odvjetnik je na poziciji suda. 

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.