Hrvoje živi u majčinom stanu u Zagrebu sa djevojkom Helenom, koja je unazad godinu dana donijela sjemenke konoplje tipa cannabis - sativa koje je dobila od prijatelja. Hrvoje je, obavljajući proljetno čišćenje stana, u kuhinji našao neke sjemenke te ih zasadio u kantu promjera 20 cm koja se nalazila na balkonu koji nisu koristili, već samo držali stvari koje im nisu trebale. U međuvremenu ih nije zalijevao, a vidio je da je niknulo nekoliko stabiljki. Djevojka ga je pitala da kakve su to biljke, na što je on odmahnuo rukom. Nakon dva mjeseca, prilikom pretrage stana djelatnici Policijske uprave zagrebačke su pronašli u kanti na balkonu 13 stabljika konoplje i to četiri ogoljele visine 2 cm, 5 cm, 6 cm i 7 cm ukupne mase 0,06 g, sedam stabljika sa zelenim listovima visine 4 cm, 7 cm, 14 cm, 13 cm koje sadrže tetrahidrokanabinol te dvije sa spojenim stabljikama sa zelenim listovima visine 14 cm i jedna sa zelenim listovima koje sadrže više od 0,3% tetrahidrokanabinola i konoplja su tipa droge marihuana, time da se tetrahidrokanabinol prema Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga (NN 50/09, 02/10, 19/11) nalazi na Popisu psihotropnih tvari i biljaka u Odjeljku 1.

 

 

 

Zadaci

 

1. GRUPA- Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

 

2. GRUPA-Razraditi obranu za optuženika/optuženike

 

3. GRUPA- Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.