Dana 1. siječnja 2013. oko 19,00 sati B.B sati svojim osobnim vozilom odvezao A.A iz Zagreba u Bjelovar, gdje su zajedno bili u društvu do 00,00 sati tijekom kojeg razdoblja je A.A. pozlilo, nakon čega ju je 2. siječnja 2013. oko 01,00 sati, iz Bjelovara dovezao u Zagreb, iznio iz svojeg vozila i polegao na nogostup ispred stambene zgrade u kojoj je A.A. boravila, a potom odvukao unutar predmetne zgrade. Istog dana, oko 15,30 sati A.A. je slučajno pronađena po susjedu C.C. kako leži na stubištu u komatoznom stanju, nakon čega je hospitalizirana na Jedinici intenzivnog liječenja Doma zdravlja Bjelovar, gdje je 3. siječnja 2013., uslijed unutarmoždanog krvarenja uzrokovanog trovanjem amfetaminima, preminula.

 

Okrivljenik B.B. je u obrani naveo kako je A.A bila njegova prijateljica te da ju je dana 1. siječnja 2013. pozvao na izlazak u Bjelovar, želeći je „malo oraspoložiti“ jer da je preko zajedničkih znanaca čuo kako je depresivna zbog nedavnog raskida ljubavne veze. Oko 19,00 sati svojim vozilom došao je po nju u Zagreb, nakon čega su se odvezli u Bjelovar, i to u jedan caffe bar. Tijekom boravka u istom, A.A. je pila vino i koktele, a da su iz obližnjeg restorana naručili i večeru, no da je rižoto koji je ona jela bio „dosta ljut i papren“, pa da se ubrzo počela žaliti kako je boli želudac i da se ne osjeća dobro. Namjeravao ju je odvesti u bolnicu, ali A.A. nije htjela, te je inzistirala da je odveze kući.  Tijekom vožnje je s nekim prijateljicama pričala na mobitel i neprestano slala SMS poruke. Čuo je da A.A. u jednom od tih razgovora spominje da je „uzela tablete i da će se ubiti ako joj se momak ne javi na mobitel“. Po dolasku do njezine zgrade, A.A. je pripomogao pri izlasku iz vozila, a nakon toga, pridržao ju je prilikom ulaska u zgradu jer je teturala i nije mogla „dobro hodati“, ali da su sasvim normalno razgovarali i zajedno ušli u lift. Bio je bio uvjeren kako će s A.A. „dalje sve biti u redu“, pa su se razišli kada je izlazila iz lifta.  Kategorički je naveo kako A.A. za vrijeme njihova druženja u Bjelovaru nije konzumirala nikakvu drogu, kao i da to nikada ranije nije činila u njegovu društvu.

 

Svjedokinja D.D. je navela da ju je A.A. oko 00,00 sati nazvala na mobitel, a kojom prilikom je zvučala prilično konfuzno, kao da je pod utjecajem alkohola. Rekla joj je „kako je bila na večeri, da joj je pozlilo i da se onesvijestila, da su se svi uplašili te da je sada vode na hitnu“, pri čemu je u tom dijelu razgovora govorila u množini, da bi na njezin izričit upit tko je vozi na hitnu pomoć odgovorila da je riječ o „prijatelju“, ne želeći otkriti njegovo ime. Također, da joj je kazala i kako se „znoji, da ima visoku temperaturu, da joj srce jako lupa, kao i da joj se povraća, ali da ne može povratiti“. Kada je čula opisano stanje i simptome, a pošto je po struci liječnik, da je A.A. kazala kako je vjerojatno došla u kontakt s nekakvim otrovom, na što je A.A. odgovorila kako ne zna „jesu li joj što stavili u piće“, ali da će joj „priznati da su joj dali kokain“. Čuvši navedeno, da joj je poručila kako hitno mora zatražiti liječničku pomoć, na što joj je A.A. kazala kako je „on“ ne želi voditi na Hitnu pomoć u Bjelovar „jer ga tamo svi znaju“.

 

Svjedok M.M. je naveo kako je inkriminirane večeri, u vremenu oko 00,15 sati, na mobitel dobio četiri SMS poruke koje mu je poslala A.A. sa svojeg mobitela sljedećeg sadržaja: „… upravo me vode u bolnicu, predozirala sam se …., imam fibru 40 i umrijet ću, u jako sam lošem stanju“. Svjedok K.K. je naveo kako mu je A.A., s kojom se prije smrti intenzivnije družio u jednom od njihovih razgovora pričala o „prijatelju B.B. iz Bjelovara“ u čijem je društvu jedne prigode „povukla kokain koji joj je on dao“.

           

Na mjestu događaja izuzete su video snimke nadzornih kamera na kojima je zabilježeno kako je B.B., A.A., koja se evidentno nalazi u stanju potpune psihofizičke nemoći (posrće, ne može se uspraviti ni održavati ravnotežu, klonute je glave, trese se i na momente previja u grčevima), noseći je uza se i pridržavajući rukama dovodi ispred stambene zgrade u kojoj je boravila gdje ju je najprije polegao na nogostup i naslonio na vanjski zid zgrade, a kasnije odvukao u unutrašnjost zgrade.

 

Iz zapisnika o vještačenju Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ iz Zagreba  razvidno je kako je u dostavljenim biološkim uzorcima A.A. utvrđena prisutnost u krvi amfetamina i njegovih derivata.

 

Iz obdukcijskog zapisnika od 4. siječnja 2013., sačinjenog po prof. dr. sc. L.L., vještakinji sudske medicine, proizlazi da je A.A. preminula uslijed unutarmoždanog krvarenja. Iz nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog vještačenja proizlazi da bi pravodobno pružena liječnička pomoć „moguće mogla ukloniti nastup smrtne posljedice.“

                         

Zadaci:

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu, činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

 

2. GRUPA - Razraditi obranu za optuženika/optuženike

 

3. GRUPA - Donijeti presudu, kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu - da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.