Niko i Hrvoje su sa još jednom muškom osobom otišli do obiteljske kuće Siniše, koji je Niki i Hrvoju dugovao 5.000,00 kn za kupnju mesa unazad godinu dana. Svi troje su ušli u unutrašnjost dvorišne prostorije kroz nezaključana ulazna vrata, gdje su zatekli Sinišu i njegovu majku. Niko je došao do Siniše i pitao  ga da "di su pare?".  Siniša je rekao da će mu dati, ali da sada nema i da će se dogovoriti.  Nakon toga ga je Niko počeo udarati rukama po glavi i tijelu, u čemu mu se pridružio i Hrvoje. Od silnih  udaraca Siniša je pao na pod, pa su ga na podu obojica nastavili udarati rukama i nogama po glavi i tijelu. Za to vrijeme je treća osoba koja je došla s njima stajala pokraj vrata, a potom je Niko uzeo nož zaprijetivši Siniši da će ga ubiti, dok je Sinišina majka pokušala braniti sina i govorila da ga puste, da ga ne tuku, pa su je Niko i Hrvoje odgurnuli te je pala i zadobila modricu na desnoj podlaktici, što je tjelesna ozljeda. Siniša je uspio uzeti mobitel i nazvao prijatelja da pozove policiju, nakon čega su ga sva trojica nastavila još jače udarati, da bi se zatim zajedno udaljili.

Od zadobivenih udaraca Siniša je zadobio prijelom unutrašnje ljuske desne očne jabučice -tešku tjelesnu ozljedu.

 

 

Zadaci

 

1. GRUPA- Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA-Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA- Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.