Dana 7. prosinca 2005. godine oko 20,15 sati u Zagrebu, Črnomerec, Biserka, Jagodina majka starosti 84 godina se nenajavljeno vratila iz Vojvodine, gdje je bila kod druge kćerke, a Jagoda je odbila otključati i otvoriti vrata stana i pustiti u isti majku jer da majka nije ispoštovala njihov dogovor da će duže vrijeme boraviti kod Jagodine sestre dok joj ne osigura smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe u Zagrebu, zbog čega je došlo do vrijeđanja i vike, a i prethodno su dolazile u verbalne sukobe. Biserka nije mogla ući u stan jer je iznutra bio ključ, pa nije mogla otključati.

  Do tada je  Biserka živjela u navedenom stanu, zajedno s Jagodom i unucima Hrvojem i Bojanom.

 Biserka nije imala nikakav drugi smještaj niti drugih srodnika u Zagrebu pa je prespavala kod susjede Sanje, a potom u hotelu "Zagreb" na Bundeku u Zagrebu, jer su Sanju djelatnici policije pitali može li primiti Biserku da kod nje prespava tu noć, na što je ona pristala, ali Biserka nije mogla spavala, s obzirom da je bila uznemirena. Sanji je  Biserka govorila o svom samoubojstvu, a kao razlog istoga je navela da ne može doći do svojih stvari i ne može ući u svoj stan.

 

Također je Biserka zvonila svim susjedima i tražila pomoć, i rekla da je svoje stvari koje je donijela stavila u šupu i da ukoliko ne bude imala kamo, da će tamo otići. CSS je odredio smještaj Biserke u hotel na Bundeku, gdje ju je Jagoda i odvela, gdje je trebala boraviti do ponovnog odlaska u Vojvodinu. Tako je Biserka 7. prosinca. godine prespavala kod susjede Sanje, slijedeću noć u stanu Jagode po nalogu CSS i policije,  a 9., 10., 11., 12., 13. i 14. prosinca godine je spavala u hotelu "Zagreb".

 Prije ovih događaja, Biserka je nakon smrti svoga muža svu imovinu ostavila i ustupila svojoj kćeri Jagodi.

 Biseka je počinila samoubojstvo vješanjem dana 14. prosinca 2005. godine u šupi zgrade u kojoj je živjela, i  sastavila je oproštajno pismo- za hlače je  zataknula papirnatu vrećicu na kojoj je ćiriličnim pismom, plavom kemijskom olovkom, ispisana oproštajna poruka, dok je u torbici pronađena još jedna poruka napisana također ćiriličnim pismom. U  oproštajnim pismima Biserka je napisala "Na moju smrt navela me moja kćer… Zbogom, Jagoda". Iz mišljenja o uzroku smrti, koje je iznio sudskomedicinski vještak, proizlazi da je obdukcijom mrtvog tijela Biserke utvrđeno da je imenovana umrla nasilnom smrću uslijed vješanja.

 Zadaci

 

 1. GRUPA- Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

 

 2. GRUPA-Razraditi obranu za svakog optuženika

 

 3. GRUPA- Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.