Inspektor rada (zaštite na radu) Mate Lukić počeo je 2012. godine obavljati nadzor u trgovačkom društvu Tvornica pogrebne opreme d.o.o., kojom prilikom je upoznao i direktora tog društva Matiju Ivića. Zadnji nadzor Mate Lukić izvršio je u lipnju 2014., nakon čega je sačinio dva zapisnika, 12. i 13. lipnja 2014., u kojima nisu navedene nepravilnosti koje bi iziskivale daljnja postupanja inspektora rada, kao ni prethodnih godina. Dana 22.07.2014. Matija Ivić obratio se policijskoj postaji navodeći kako je nakon zadnjeg nadzora pozvao Matu Lukića na gablec, na kojem je Lukić počeo pričati o svojim financijskim problemima, kreditnim zaduženjima i dr., te je u jednom trenutku rekao  Iviću da bi mu za određenu naknadu mogao osigurati nesmetano poslovanje poduzeća u smislu zaštite na radu. Ivić mu je na to odgovorio da nije sam u društvu, te da o njegovom prijedlogu mora porazgovarati s ostalim  suvlasnicima, s čim se Lukić složio, te je rekao da će se naknadno javiti. Nakon par dana, Lukić i predložio Iviću da se opet nađu na gablecu. Tijekom tog ručka Ivić je naveo da je u načelu suglasan s njegovim prijedlogom ali ga zanima cijena. Lukić je tada u razgovoru naveo da bi eventualno zapošljavanje još jednog radnika u društvu Tvornica pogrebne opreme imalo za uvjet i zapošljavanje stručnjaka zaštite na radu, jer prema zakonu ako poduzeće ima 50 i više zaposlenika, obavezno se mora zaposliti stručnjak zaštite na radu. Ako bi poduzeće zaposlilo stručnjaka na radu, tada bi morali izdvajati oko 10 000 kuna bruto mjesečno, a da bi Lukić za mjesečnu naknadu od 3.000,00 kuna pokrivao poslovanje poduzeća, odnosno da u nadzorima ne bi evidentirao zatečene nepravilnosti u poslovanju poduzeća. Nadalje je Lukić rekao da za srpanj ne treba platiti, već od kolovoza, te je predložio da mu se isti iznos može plaćati kroz tromjesečne rate, ili kako je Iviću zgodnije, ali svakako u gotovini. Ivić je naveo da se slaže s dogovorenim i da se čuju nakon godišnjeg odmora.

Dana 02. kolovoza 2014. u 10:40:54 sati Mate Lukić nazvao je Matiju Ivića i zatražio predaju dogovorenog novčanog iznosa, nakon čega je Matija Ivić 05. kolovoza 2014. u svome uredu predao Mati Lukiću gotovinski iznos od 3.000,00 kuna. Prilikom uhićenja i izvršenih pretraga istog dana kod Mate Lukića pronađen je iznos od 5.400,00 kuna, koji je tom prilikom oduzet.

Osim toga, dana 25. srpnja 2014., u 10:25:23 i 14:27:04 Mate Lukić nazvao je zaposlenika društva Eko Prom d.o.o. Božidara Anića te mu naveo kako će u njegovom društvu obaviti inspekcijski nadzor 29. ili 30. srpnja 2014. od strane inspektora rada i inspektora zaštite na radu, te ga uputio da tijekom obavljanja inspekcijskog nadzora sa mjesta na kojem će nadzor biti vršen udalji svoje radnike, a za radnu opremu koja nije atestirana inspektorima kaže da se ista ne koristi. Dana 28. srpnja 2014. u 11:16:04, Božidara Anića ponovno je nazvao Mate Lukić i naveo mu da je planirani inspekcijski nadzor odgođen za 01. kolovoz 2014. Tomislav Poznićem je dana 01. kolovoza 2014. došao u društvo Eko Prom d.o.o. obaviti dužni nadzor, no tom prilikom u društvu nije zatekao radnike, već samo direktora Božidara Anića koji je izjavio nema niti jednog zaposlenog radnika te da on sve sam radi.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 02.11.2017.

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.