Molim da odgovore pošaljete na mail sutkinje Pražetine do četvrtka u 14 h: Renata.Prazetina@oszg.pravosudje.hr

 

Dana  25. prosinca 2010., oko 02,00 sati, u Zagrebu, u Malešnici, kod ulaza u caffe-bar je  došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između Nikoline i Ive, s kojom u društvu je bio Robert. U taj sukob se umiješao Nikolinin prijatelj Marko. Nakon toga je Marko otišao do parkirališta i sjeo za upravljač osobnog vozila u kojem su se također nalazili Nikolina i Ivana. Vozio se prema Ulici Ante Topića Mimare, gdje ga je, protrčavši kroz prolaz obližnje stambene zgrade, na kolniku dočekao Robert. Marko se vozilom nije zaustavio već je nastavio kretanje vozilom prema Robertu, pri čemu nije niti skretao.

Tom prilikom je Roberta udario prednjim desnim dijelom vozila u desnu nogu, uslijed čega je Roberti zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu prijeloma kostiju desne potkoljenice s oguljotinom kože prednje strane potkoljenice.

 

Marko je rekao da je na kolniku, s desne strane vozila kod vrata suvozača, uočio mladića kojeg ranije nije vidio. Počeo je kočiti pa je tog mladića okrznuo prednjim desnim djelom vozila i retrovizorom i nakon par metara se vozilom zaustavio, ali kako je u retrovizoru uočio da mu se približava više osoba nastavio je vožnju, dok dio kolnika gdje se dogodila nezgode nije bio pregledan zbog mraka.  Ističe da je taj mladić izašao na kolnik sa prostora predviđenog za parkiranje vozila, između parkiranih vozila kraj kontejnera što je razlog da ga nije mogao pravovremeno uočiti.

 

Robert iskazuje da mu je prijatelj rekao da mu je Marko, kojeg prije nije poznavao uzeo jaknu i ključeve, zbog čega je krenuo kroz prolaz između zgrada prepriječiti mu put, kako bi utvrdio njegovu registraciju da ga prijavi policiji i zaustavi da ga pita što se događa u njegovoj glavi. Zakoračio je prema cesti dva, tri koraka i shvatio da vozač neće zaustaviti vozilo, te je skočio u lijevu stranu, ali nije izbjegao nalet u cijelosti, već ga je vozilo udarilo u desnu potkoljenicu, te je pao na pod dok se vozač bez zaustavljanja udaljio.Kolnik je bio osvijetljen javnom rasvjetom na tom dijelu kolnika, a kontejneri  nisu zaklanjali  Marku pogled na njega. Podigao je ruku i viknuo „stani“, pa smatra da je iz tih radnji Marko mogao zaključiti da ga želi zaustaviti. Nitko drugi se nije približavao vozilu.

 

 

Prometni vještak u nalazu i mišljenju navodi da je Robert u trenutku naleta vozilu bio okrenut najvjerojatnije prednjom stranom tijela pri čemu je desna noga bila unutar, a lijeva izvan gabarita vozila, a da prema utvrđenoj ozljedi je brzina vozila u trenutku naleta iznosila 30 do 35 km/h. Očito da je Robert zahvaćen prednjim desnim vrhom vozila u trenutku kada je vozilu bio okrenut prednjom stranom tijela.Tehnički gledano je postojala mogućnost izbjegavanja naleta na Roberta  skretanjem u lijevo ako iz suprotnog smjera nisu nailazila neka vozila.

 

Zadaci

 

1. GRUPA- Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA-Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA- Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.