Vesna je tijekom 2010. u Raiffeisen banci u Zagrebu realizirala kredit u iznosu od 34.000,00 kn za svoju prijateljicu Silviju koja nije tada bila kreditno sposobna, a trebala su joj  materijalna sredstva da podmiri troškove režija kako joj ne bi bili isključeni struja, voda i plin. Dogovor je bio da kredit otplaćuje Silvija koja se uzdržavala "radom na crno", ali ga je otplaćivala do 2012.g. i onda prestala, te su rate kredita prisilno ustezane s Vesnine plaće. Tijekom veljače 2013.Vesna je u više navrata nazivala Silviju putem mobitela govoreći joj da će je izmasakrirati i isjeckati nožem ako joj ne vrati dug, poslala joj je SMS poruku "dolazim u Krapinu", a u Krapini je Silvija živjela, i SMS poruku "Zajedno sa mnom doći će ti vojska ljudi", a onda i SMS poruku u kojoj je napisala da tijekom tjedna dolazi po novce u Krapinu. Nakon takve komunikacije našle su se u jednom caffe baru i otišle u banku radi dogovora o otplati kredita, koji dogovor nije postignut. Nakon toga je protiv Vesne Silvija podnijela prijavu djelatnicima policije.

 

 

Zadaci

 

1. GRUPA- Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje;

2. GRUPA-Razraditi obranu optuženice

3. GRUPA- Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu pravnu kvalifikaciju i kaznu.

 

Sva pismena poslati najkasnije do 13h, 25.10.2018. godine na e-mail sutkinje Pražetine Kaleb: Renata.Prazetina@oszg.pravosudje.hr

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.