Marko je bio 25. prosinca 2010., oko 02,00 sati, u Zagrebu, u  Malešnici , kod ulaza u caffe-bar gdje je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između Nikoline i Ive, s kojom je u društvu bio Robert, u koji se Marko, kao Nikolinin prijatelj umiješao. Nakon toga,  udaljio se do parkirališta i sjeo za upravljač  svog osobnog vozila i  vozilom, u kojem su se zajedno s njim nalazili  prijateljice Nikolina i Ivana, odvezao se prema Ulici Ante Topića Mimare, gdje ga je, protrčavši kroz prolaz obližnje stambene zgrade, na kolniku dočekao Robert. Marko je vozilom, bez zaustavljanja nastavio kretanje vozilom prema Robertu, ne poduzevši skretanje u cilju izbjegavanja naleta na imenovanog, kojom prilikom je Roberta udario prednjim desnim dijelom vozila, uslijed čega je isti zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu prijeloma kostiju desne potkoljenice s oguljotinom kože prednje strane potkoljenice. Nakon tog događaja je Robert prijavio Marka policiji navodeći da ga je htio ubiti - pogaziti ili teško tjelesno ozlijediti.

 

 

Zadaci

 

1. GRUPA- Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje;

2. GRUPA-Razraditi obranu okrivljenog Marka;

3. GRUPA- Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu pravnu kvalifikaciju i kaznu.

 

Molim da se odgovri prosijede na e-mail sutkinje Pražetine Kaleb, najkasnije do četvrtka 22.11. u 13 sati.

 

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.