Marko se 13.12.2018. oko 16,30 sati kretao kao i svakog radnog dana svojim automobilom marke Škoda Felicia po županijskoj cesti kod Križa kada je s desne strane ceste primijetio nekakvu sjenu koja mu se približava. Nakon par minuta mu je na vjetrobransko staklo palo drvo s njegove desne strane, nakon čega je počeo kočiti i nakon što se zaustavio je izašao iz automobila te je vidio Igora i Luku kako stoje pokraj srušenog drveta, a pored njih se nalazila i motorna pila. Obojica su pritrčali njegovom automobilu kako bi se uvjerili da Marko uslijed pada drveta nije zadobio kakve ozljede, te su mu rekli kako već par dana ruše bolesna stabla, a sve prema rasporedu koji je objavljen u novinama, kao i da su stavili i znak koji na to upozorava vozače. Marko je potom pozvao policiju koja je izvršila očevid te je u zapisniku navela kako mjesto događaja nije bilo označeno nikakvom vidljivom oznakom koja bi upozoravala na rušenje drveća, a da je na osobnom automobilu Marka nastala šteta i to na prednjem vjetrobranskom staklu, poklopcu motora, prednjem desnom faru i pokazivaču smjera, desnom blatobranu, prednjoj maski i lijevom pokazivaču smjera. Napravljenom procjenom utvrđeno je kako šteta na autu iznosi 55.000,00 kuna.

Zadaci:

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu, činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

 2. GRUPA - Razraditi obranu za optuženika/optuženike

 3. GRUPA - Donijeti presudu, kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu - da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo poslati na e-mail gđe Šamote Galjer, do 14 h u četvrtak 17.01.2019. 

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.