Dana 15. siječnja 2018., oko 19,00 sati, u Zagrebu, u svojoj obiteljskoj kući, nakon što su cijelo popodne konzumirali različita alkoholna pića, najviše rakiju, Matija je u jednom trenutku polio lakozapaljivom tekućinom, najvjerojatnije benzinom, Milana, a potom i otvorenim plamenom upaljača zapalio, pri čemu je plamen zahvatio veći dio tijela Milana, uslijed čega je isti zadobio povrede u vidu opeklina II do III stupnja na 30% kože i to u vidu opekline kože glave III stupnja, opeklinu kože vrata II.b – III. stupnja, opeklinu kože šaka, zapešća i podlaktica II.b – III. stupnja, opeklinu kože lijeve nadlaktice III. stupnja, opeklinu kože u području natkoljenica II. stupnja, kao i opeklinu dišnih puteva, a koje povrede su izazvale bolove jakog intenziteta i okvalificirane su kao osobito teške tjelesne povrede opasne po život, a koja opasnost je otklonjena medicinskom intervencijom.

 

 

Zadaci:  

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu, činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.  

 

 2. GRUPA - Razraditi obranu za optuženika/optuženike  

 

3. GRUPA - Donijeti presudu, kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu - da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu

 

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.