Dana 19. srpnja 2013. oko 02,10 sati u Kaštel Starom, M.M. je upravljao teretnim vozilom marke „TAM 80 T“ registarske oznake i broja ST 211-DR južnom kolničkom trakom državne ceste broj 8 iz smjera zapada u smjeru istoka. Kretao se brzinom od oko 40,00 km/h s upaljenim svjetlima te je u jednom trenutku prednjim desnim dijelom označenog teretnog vozila udario pješaka N.N. i oborio ga na tlo kojom prilikom je N.N. zadobio koštano-moždanu traumu glave u vidu prijeloma kostiju baze lubanje, prijeloma kostiju nosa i lijeve strane lica, krvi u oba srednja uha, krvarenja u meke moždanice s krvlju u moždanim komorama i nagnječenja mozga od kojih ozljeda je 20 minuta kasnije preminuo na mjestu događaja

Iskazujući o opisanom događaju M.M. je u bitnom naveo da se inkriminirane prigode upravljajući teretnim vozilom „TAM 80 T“ registarske oznake i broja ST-211-DR kretao kolnikom državne ceste D-8 iz smjera Trogira prema Splitu brzinom oko 40 km/h. Bilo je ljetno vrijeme te je zbog vrućine držao prozore vozila otvorenim. U jednom trenutku začuo je tup zvuk s desne strane vozila te je pretpostavio da je u nešto udario. Zaustavio se oko 50-ak metara od mjesta gdje je začuo zvuk udarca te je pregledao desnu stranu vozila i utvrdio da je staklo desnog retrovizora razbijeno. Pogledao je prema mjestu gdje je začuo udarac, no nije vidio ništa stoga je pretpostavio da je udario u prometni znak te je ponovno ušao u vozilo i nastavio s vožnjom. Nakon nekoliko kilometara ponovno se zaustavio i to stoga što je naišao na mjesto koje je bilo bolje osvijetljeno te je htio još jednom pregledati vozilo kako bi bio siguran da je udario u prometni znak, međutim ni pod boljim svjetlom nije primijetio ništa više nego prilikom prethodnog zaustavljanja, stoga je ponovno nastavio s vožnjom. Dodao je kako je inkriminirane prigode vidljivost bila jako loša. Kretao se sredinom svoje kolničke trake, pri čemu je pojasnio kako su retrovizori na teretnom vozilu udaljeni otprilike 20 cm od ruba vozačevih odnosno suvozačevih vrata. Svjetla na vozilu bila su ispravna, s tim da je zbog vozila iz suprotnog smjera koristio obična svjetla, a ne duga.

Svjedok B.B. u bitnom je navela kako se inkriminirane prigode zajedno sa svojim prijateljima kretala kolnikom ulice Zagorski put te da je na raskrižju te ulice s državnom cestom D-8 vidjela jedan manji kamion koji je bio zaustavljen na osvijetljenom mjestu. Primijetila je kako vozač tog kamiona obilazi istog i pregledava ga. Kada su došli u neposrednu blizinu kamiona, vozač je primijetio kako ga promatra nakon čega je žurno ušao u unutrašnjost kamiona i odvezao se u smjeru Splita. Naglasila je kako njeni prijatelji nisu obraćali pažnju na vozača tog kamiona, a čak su je i pitali zašto ga uopće promatra. Nakon toga, nastavili su svoj put uz kolnik državne ceste D-8 u smjeru Trogira te su nakon 10-ak metara naišli na mušku osobu koja je ležala na tlu i koja je bila teško ozlijeđena. Čula je da ta osoba teško diše pa je zaključila da je još uvijek živa. Netko od njenih prijatelja je nazvao hitnu pomoć koja je ubrzo nakon toga došla na mjesto događaja, no netom prije nego su došli do njih, ova muška osoba je preminula.

Iz kemijsko- toksikološke analiza krvi N.N. provedene po vještaku toksikologu i vještaku sudske medicine razvidno je da je u uzorku krvi N.N. utvrđeno prisustvo 2,32 g/kg apsolutnog alkohola.

Iz zapisnika o obdukciji i vanjskom pregledu provedenom po  vještaku sudske medicine razvidno je da je N.N. umro nasilnom smrću uslijed koštano-moždane traume glave. U trenutku smrti N.N. bio je u pijanom stanju.

Iz analize alkohola u krvi i mokraći uz mišljenje o stupnju alkoholiziranosti M.M. provedene po Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ razvidno je da je imenovani u trenutku prometne nesreće imao 0,00 g/kg apsolutnog alkohola u krvi odnosno da je bio trijezan.

Iz prometno-tehničkog vještačenja provedenog po dipl. ing. A.A. razvidno je da se M.M. inkriminirane prigode kretao južnim kolničkim trakom državne ceste D-8 iz smjera zapada prema istoku brzinom između 40-50km/h. N.N. kretao se u istom smjeru uz južni rub iste kolničke trake brzinom od oko 6 km/h odnosno 1,6 m/s. Sraz je nastao na način da je M.M. zahvatio N.N. desnim retrovizorom, slijedom čega se tijelo N.N. zarotiralo pri čemu je, a što je razvidno iz brisotina po vanjskom obodu stražnje desne gume, uslijed rotacije bio zahvaćen desnom gumom. Tom prilikom, a uslijed prelaska teretnog vozila preko njegove desne noge, pored svih naprijed navedenih ozljeda, N.N. je zadobio i otvoreni prijelom desne natkoljenične kosti. U odnosu na mogućnost uočavanja, sudski vještak je naveo kako je M.M. mogao vidjeti N.N. u dometu oborenog svjetla, no nije se mogao očitovati o tome koliko je N.N. bio udaljen od južnog ruba desne kolničke trake u trenutku sraza.

Zadaci:

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu, činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

 

2. GRUPA - Razraditi obranu za optuženika/optuženike

 

3. GRUPA - Donijeti presudu, kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu - da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

Popis obavijesti
Repozitorij
Repozitorij je prazan
Slučaj 1 (za vježbe koje će se održati dana 05.11.2015. god. u 16 h)

Trojica prijatelja (A,B i C), od kojih nitko nema novaca, dolaze u blizinu samoposluge osobnim vozilom kojim upravlja A  koji ga zaustavlja 30 metara od ulaza u samoposlugu. Osobe B i C izlaze van i dolaze do samoposluge, u kojoj osim prodavačice nema nikoga, te osoba B ostaje na vratima, dok osoba C ulazi u unutrašnjost samoposluge i uzima bocu vina i stavlja ispod jakne.

Prodavačica primjećuje da osoba C pokušava ukrasti bocu vina i kreće za njim te ga sustiže kod izlaznih vrata, međutim osoba B je odgurne te osobe C i B pobjegnu sa bocom vina i utrče u automobil koji se odmah udalji.

 

Zadaci

 

1. GRUPA - Napisati optužnicu-napisati činjenični i zakonski opis i pravnu kvalifikaciju kaznenog djela uz obrazloženje, uz napomenu da se opišu radnje pojedinog supočinitelja i sudionika.

2. GRUPA -Razraditi obranu za svakog optuženika

3. GRUPA - Donijeti presudu - kod osuđujućih odluka odrediti točnu kvalifikaciju i ulogu-da li se radi o supočinitelju ili sudioniku, i kaznu.

 

 

Molimo dostaviti zadano do 16 sati u četvrtak, 05.11.2015.