Joint seminar 2014.

Joint Seminar on EU Law, Zagreb, 21.-23. svibnja 2014.

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu od 21. do 23. svibnja 2014. godine održan je Joint Seminar na temu: Legal Harmonisation with EU Law - The Case of Croatia, Slovenia and Austria. Riječ je o već tradicionalnoj suradnji tri pravna fakulteta; Maribora, Graza i Zagreba. Na seminaru je sudjelovalo osamnaest studenata, među kojima je bilo studenata na Erasmus programu studentske razmjene, a tema je privukla i jednu polaznicu doktorskog studija. Radni jezik bio je engleski, a radni princip „studenti studentima“. Naime seminar je zamišljen tako da isključivo studenti predaju te svojim izlaganjem izazovu debatu o pojedinoj aktualnoj temi. Obrađivane su se teme iz područja prava Europske unije od onih temeljnih za EU poput građanstva Unije, temeljnih sloboda pa do nekih posebnih područja poput prava okoliša i tržišnog natjecanja. Izlaganja su također pokrivala i pitanja međunarodnog privatnog prava u pravu EU poput njegova razvoja, ali i nadležnost i priznanje i ovrhu prema uredbi Bruxelles I,  Uredbe Rim I i II te osobni statut trgovačkog društva. Posebnost ovogodišnjeg seminara bilo je izlaganje o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Albanije EU, odnosno o procesu pridruživanja i stabilizacije kao temelju za harmonizaciju, s pogledom na praktične probleme. Profesori i asistenti su, uz organizacijsku i moralnu potporu, izlaganja upotpunili pitanjima, komentarima, primjerima. Često bi se uslijed njihovih primjedbi razvila rasprava i potakla daljnja analiza. Pozornost je izazvala, primjerice, prezentacija polaznice seminara o odnosu ljudskih prava i tržišnih sloboda unutar EU, koja je snagom svojih argumenata i efektnim izlaganjem teme otvorila drugačiji prostor za raspravu.

Osim prostora za raspravu, seminar je otvorio i prostor za druženje i upoznavanje. Unatoč dosta intenzivnom programu samog seminara, našlo se vremena za predah i za razgledavanje grada. Iako je službeni jezik bio engleski, mogli su se u neobaveznom dijelu programa čuti i hrvatski, njemački, slovenski. Dakle, „na kraju dana“ svi smo se razumjeli, a na kraju seminara stekli nove prijatelje i europske sugovornike.

Hvala studentima fakulteta u Grazu i Mariboru, koji su nas posjetili i podsjetili na neke važne i zanimljive teme iz europskog prava. U ugodnom društvu smo dobili znanje, svježe informacije i mnogo vedrine.

 

Ana Bagić

Studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu

 

 

Popis obavijesti