KATEDRA ZA OPĆU POVIJEST PRAVA I DRŽAVE:

Ispit iz kolegija Opća povijest prava i države održat će se u ponedjeljak, 13.7., s početkom u 8:30 putem platforme Merlin. Pisana komponenta ispita sastojat će se od testa na zaokruživanje od 30 pitanja, s 4 unaprijed ponuđena odgovora, od kojih je samo jedan točan. Svaki točan odgovor nosi jedan bod, a za prolazak je potrebno ostvariti minimalno 16 bodova. Ukupno trajanje pisanog dijela ispita je 30 minuta, a studentima je na raspolaganju jedna minuta po pitanju. 

 
Primjeri pitanja na pisanom dijelu ispita:
 

Francuski građanski zakon iz 1804. godine u pogledu imovinskih odnosa u braku (tzv. regime matrimonial), ako u ugovor u braku o tome nije posebno utanačeno, zakon određuje da će važiti sistem:

a) miraza
b) zajedničke imovine
c) bilo koji način koji je postojao u praksi
d) ništa od navedenog

 

Kancelarov sud ima:

a) samo isključivu nadležnost
b) isključivu i konkurentnu nadležnost
c) sudi samo u predmetima gdje se pomaže slabima i siromašnima
d) ima tri vrste nadležnosti: isključivu, konkurentu i pomoćnu

 

Zakon koji određuje u Engleskoj da se suci imenuju doživotno s obzirom na njihovo dobro vladanje te i zadržavaju službu dok se dobro vladaju je:

a) Zakon o pravima  
b) Habeas Corpus Act
c) Zakon o naslijeđu prijestolja
d) Zakon o sudbenosti
 
Raspored usmenih ispita bit će objavljen nakon završetka pisanog dijela ispita, a prvi usmeni ispiti započet će u ponedjeljak,13.7., iza 12h. Komisijski ispiti održat će u utorak, 14.7., prema naknadno objavljenom rasporedu.
Popis obavijesti