IN MEMORIAM: Prof. dr. sc. Josip...

S nevjericom smo i s osjećajem duboke žalosti primili vijest o smrti našeg profesora, mentora, kolege i prijatelja. Prof. dr. sc. Josip Kregar bio je nastavnik na Katedri za sociologiju, njezin dugogodišnji predstojnik te dekan Pravnog fakulteta od 2005. do 2009. godine.

Profesor Kregar ostat će jednim od najvažnijih imena u hrvatskoj sociologiji prava, istraživanju korupcije i analizi stanja u pravosuđu. Bio je prolifičan autor mnoštva znanstvenih, stručnih i popularnih knjiga, članaka i eseja, u kojima se doticao nekih od najvećih problema hrvatskoga društva. Ne samo da se znanstveno bavio mnogim pitanjima važnima za očuvanje, jačanje i zaštitu liberalne predstavničke demokracije i tolerantne zajednice, nego se u svojem javnom djelovanju za to i predano zalagao.

Bio je, i ostat će u našem sjećanju, kao znanstvenik koji je širio znanstvene horizonte i čovjek koji je promicao humane ideale. Njegovim odlaskom Katedra za sociologiju, Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu i cjelokupno hrvatsko društvo doživjeli su velik gubitak.

Popis obavijesti