Europskim kontinentom ponovno hara rat, razaranja su nesaglediva, gubici ljudskih života i raseljavanje veliki i tragični. Ovo je rat kojim su povrijeđene temeljne međunarodne norme o zabrani prijetnje silom i upotrebe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti bilo koje države. 

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu osuđuje vojne aktivnosti Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i izražava solidarnost s narodom Ukrajine i svima koji su pogođeni ovom agresijom. Kao zajednica pravnih znanstvenika i znanstvenika drugih srodnih disciplina svjesni smo važnosti prava svih naroda i pojedinaca na sigurnost te važnost vladavine prava i zalažemo se za završetak agresije i očuvanje svakog ljudskog života. 

Pravni fakultet pruža podršku svim ukrajinskim studentima koji su uslijed ratnih okolnosti bili prisiljeni napustiti svoju domovinu omogućavanjem upisa i nastavka studiranja na svojim studijskim programima (u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske u uvođenju privremene zaštite u Republici Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine od 7. ožujka 2022. god.).

Pravni fakultet će osigurati ukrajinskim studentima, slijedom uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu:

 1. upis u okviru Erasmus + programa mobilnosti na predmete koji se izvode na engleskom jeziku u ljetnom semestru ak. god. 2021./2022., 

 2. upis na programe koji se izvode na hrvatskom jeziku i to:

  1. na integrirani preddiplomski i diplomski pravni studij – do 50 studenata,

  2. na studijske programe u okviru Studijskog centra za javnu upravu i javne financije – do 30 studenata,

  3. na studijske programe u okviru Studijskog centra socijalnog rada – do 20 studenata,  

 3. pomoć u pronalaženju smještaja u studentskim domovima,

 4. pomoć u učenju hrvatskog jezika,

 5. pravnu pomoć putem Pravne klinike Pravnog fakulteta,

 6. ispitnu literaturu,

 7. studenta mentora i akademskog mentora radi integracije u obrazovni sustav i uspješno praćenje naših studijskih programa, 

 8. učlanjenje u studentske udruge,

 9. pristup knjižnom fondu, znanstvenim časopisima te bazama svih nakladnika na koje je Fakultet pretplaćen.

Nadamo se da ćemo time dati svoj doprinos ublažavanju posljedica agresije na Ukrajinu. 

Popis obavijesti