KATEDRA ZA TRGOVAČKO PRAVO I PRAVO DRUŠTAVA:
Katedra za trgovačko pravo i pravo društava

Poštovane kolegice i kolege,

Katedra za Trgovačko pravo i Pravo društava će do daljnjega nastaviti održavati ispite kao i na prethodnih nekoliko rokova.

Konkretno, to znači da će ispiti iz Trgovačkog prava, Prava društava, Osnova prava društava, Osnova trgovačkog prava i Prava industrijskog vlasništva biti isključivo pisani, a održavat će se preko Merlina, uz dodatnu kontrolu putem aplikacije Google Meet.

Studenti koji u ovom semestru nisu na Merlinu upisani na kolegij Pravo društva bit će upisani, za potrebe održavanja pisanog ispita, po proteku roka za odjavu ispita na svakom pojedinom ispitnom roku.

Usmeni ispiti će se održavati samo iz Bankarskog prava, Sportskog prava i Prava konkurencije, putem aplikacije Google Meet.

Više detalja o načinu održavanja ispita možete pročitati u nastavku obavijesti. O detaljima koji se odnose na konkretni ispitni rok (točno vrijeme ispita, točan Google Meet link) bit ćete obaviješteni (preko Merlina, stranica katedre i/ili e-maila) nekoliko dana prije održavanja ispita.

 

Detaljnije obavijesti

Da bi pristupili ispitu studenti moraju prijaviti ispit, osigurati aktivnu internet vezu, pristup sustavu Merlin te audio i video vezu za pristup Google Meet aplikaciji. Tim sustavima student pristupa putem svojeg AAI identiteta i odgovarajućih pristupnih podataka. Upute za pristupanje u sustav Merlin i aplikaciju Google Meet dostupne su na stranici: https://www.pravo.unizg.hr/koronavirus/upute_za_studente.

U slučaju problema koji se ne odnose na tehničke uvjete pristupanja ispitu, student može kontaktirati odgovarajuću službu fakulteta.

Svi se ispiti održavaju strogo u navedeno vrijeme bez mogućnosti odgode ili ponovnog pisanja. Za studente koji u zadano vrijeme ne pristupe ispitu smatra se da su odustali od ispita. U slučaju izvanrednih situacija, potrebno je napisati molbu Upravi fakulteta.

Za vrijeme ispita studentima je strogo zabranjeno u bilo kojem obliku komunicirati s drugim osobama, a osobito tražiti ili dobiti bilo kakav oblik pomoći.

Isključivo pisani ispiti su: Trgovačko pravo, Pravo društava, Pravo industrijskog vlasništva, Osnove prava društava i Osnove trgovačkog prava.

Pisani ispiti održat će se u sustavu Merlin uz dodatnu kontrolu putem aplikacije Google Meet.

Naznačeni broj minuta prije početka ispita studenti moraju pristupiti Google Meet aplikaciji. Link za pristup dobit će u sustavu Merlin (pod pojedinim ispitom, koji će biti postavljen kao tema u Merlinu) najkasnije dan prije održavanja ispita. Google Meet aplikaciji će moći pristupiti samo oni koji se prijavljuju s adrese: @student.pravo.hr.

Unutar toga vremena studenti će, na zahtjev, pokazati u kameru svoj indeks ili osobnu iskaznicu ispitivaču koji nadzire održavanje ispita. Ako podaci iz indeksa ili osobne iskaznice nisu vidljivi, ispitivač može zamoliti studenta da mu sliku indeksa ili osobne iskaznice pošalje na e-mail. Za čitavo vrijeme pisanja ispita (pitanja na zaokruživanje i eseja) studenti će imati upaljenu Google Meet aplikaciju, nalaziti se u dosegu kamere te imati upaljen mikrofon. Studenti ne smiju komunicirati s drugim osobama ni usmenim ni pisanim putem. Isto tako, studenti se ne smiju koristiti mobilnim telefonima, slušalicama ni drugim sredstvima koja makar potencijalno omogućuju komunikaciju s drugim osobama.

Tko ne pristupi Google Meet-u u skladu s uputama, ispit mu se neće priznati čak i ako bi inače imao dovoljan broj bodova.

Pisani ispit će se nalaziti pod pojedinim predmetom u sustavu Merlin. Ispiti će biti prikazani kao posebna „tema“ u Merlinu, ispod ranijih tema.

Tema s ispitom postat će vidljiva najkasnije dan prije održavanja ispita. Naravno, studenti neće moći pristupiti samome ispitu sve do predviđenog vremena za njegovo rješavanje.

Unutar teme s ispitom, nalaze se dva dijela ispita (za sve ispite osim ispita iz Prava industrijskog vlasništva). Prvi dio sastoji se od pitanja na zaokruživanje, a drugi od esejskog pitanja na koje treba odgovoriti vlastitim riječima.

Osnove prava društava i Osnove trgovačkog prava

15 pitanja na zaokruživanje, trajanje 25 minuta

1 esejsko pitanje; trajanje 25 minuta

 

Pravo društava i Trgovačko pravo

20 pitanja na zaokruživanje; trajanje 30 minuta

1 esejsko pitanje; trajanje 30 minuta

 

Pravo industrijskog vlasništva

dva esejska pitanja, trajanje 45 minuta

Studenti trebaju prvo riješiti pitanja na zaokruživanje. Vrijeme za esejsko pitanje počet će teći tek nakon što svima istekne vrijeme predviđeno za pitanja na zaokruživanje.

Pitanja na zaokruživanje nisu eliminacijska u odnosu na esejski ispit. I onaj tko loše riješi pitanja na zaokruživanje ima priliku pristupiti esejskom ispitu i, ako ga dobro riješi, eventualno položiti ispit.

U pitanjima na zaokruživanje može biti jedan ili više točnih odgovora, kao i da svi odgovori budu točni. Pitanja će se otvarati jedno po stranici i, nakon što se prijeđe na sljedeće pitanje, nije moguć povratak. Zbog toga pažljivo razmislite o odgovorima prije nego otvorite sljedeće pitanje. Vremensko ograničenje pitanja na zaokruživanje odnosi se na sva pitanja zajedno. Dakle, nema vremenskog ograničenja po pojedinom pitanju.

Esejsko pitanje sastoji se od analize jednog imaginarnog slučaja. Ispod slučaja nalaze se pitanja koja bi trebala usmjeriti vaš odgovor. Ocjenjuje se koliko ste dobro shvatili problem i koliko su točna rješenja, ne koliko ste teksta napisali. Nema potrebe za prepisivanjem ili kopiranjem čitavih zakonskih odredbi. Ako se želite referirati na zakonski tekst, dovoljno je da uputite na konkretan zakonski članak i stavak. U obzir se uzima i struktura teksta, opća pismenost i sl.

Da se ne bi dogodilo da zbog prekida internetske veze izgubite tekst koji ste napisali, preporuča se da odgovor na esejsko pitanje najprije izradite u Word-u (ili nekom sličnom programu) i da taj odgovor pohranite na računalu. Nakon što ste gotovi s odgovorom u Wordu, kopirajte ga u blok u Merlinu koji je namijenjen za odgovor na pitanje.

Za ispit iz Pravo industrijskog vlasništva studenti trebaju, u okviru istoga dijela ispita, riješiti dva esejska pitanja. Tu je moguće vraćanje s pitanja na pitanje.

Rezultati ispita trebali bi biti dostupni u roku od pet dana od rješavanja ispita. U sustavu Merlin pokazat će se točni odgovori na pitanja na zaokruživanje, kao i bodovi iz esejskog dijela ispita. Moći ćete dobiti i detaljnije obrazloženje ocjene koju ste dobili (putem e-maila i/ili Google Meet konzultacija u određenom terminu).

Popis obavijesti