UVOD U USTAVNOPRAVNU KAZUISTIKU:
Uvod u ustavnopravnu kazuistiku
Uvod u ustavnopravnu kazuistiku
Studij: Javno pravo i javna uprava - 1. semestar
Šifra: 174336
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Đorđe Gardašević
doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković
Osnovni podaci
Uvod u ustavnopravnu kazuistiku Javno pravo i javna uprava - 1. semestar
5.0 174336
Nositelj Konzultacije Lokacija
izv. prof. dr. sc. Đorđe Gardašević

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, konzultacije se održavaju po prethodnom dogovoru na radne dane, uz korištenje web platforme Google Meet ili Microsoft Teams.

Gundulićeva 10, soba 20
doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković

Konzultacije se održavaju ponedjeljkom od 12:00 sati, po prethodnoj najavi putem maila, pomoću Google Meet aplikacije.

Za studentice i studente u radnom odnosu, ili na druge načine spriječene prisustvovati konzultacijama u ovom terminu, one se održavaju po dogovoru.

Trg Republike Hrvatske 3, soba 10
Literatura
Opis predmeta
Ustavno pravo se u nas oduvijek smatralo teoretskim predmetom. Iz toga je slijedio zaključak da ustavno pravo nema nikakve veze s praksom. Usprkos velikim promjenama i nesumnjivom napretku političke kulture, ustavno se pravo i dalje slabo poznaje i primjenjuje u praksi. Smatra se da je Ustav predmet brige Ustavnog suda, dok sudovi i ostala državna tijela primjenjuju zakone. Strogo razlikovanje teoretskih od praktičnih predmeta nije prihvatljivo. Pravna teorija ima praktičnu namjenu, pravna prakse bez pravne teorije besmislena je. Pravna analiza u stanju je predvidjeti i upozoriti na vjerojatne učinke zakonodavstva i spriječiti glavinjanje s ishitrenim donošenjem propisa. Pravna teorija može procijeniti vjerojatnost uspješnosti europskih propisa u hrvatskim uvjetima. U skladu s navedenim, u kolegiju se izučava ustavnopravna praksa hrvatskog i komparativnih ustavnih sudova, sagledana u širem kontekstu pravnih teorija tumačenja prava, odnosa između pojedinih ustavnih institucija, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda i slično. Primijenjena analiza, prema tome, u tom je smislu orijentirana na odabrana problemska područja u području ustavnog prava, kako se ona javljaju i razvijaju kroz ustavnosudsku praksu i kako ih je moguće teoretski sagledati i znanstveno vrednovati.
Ispitni rokovi
Obavijesti - Arhiva
Povratak

Rezultati 0 - 0 od 0
Stranica 1 od 0
Po stranici: 
Nema vijesti!