izv. prof. dr. sc. Vanja-Ivan Savić
izv. prof. dr. sc.
Vanja-Ivan Savić

Dr. Vanja-Ivan Savić je hrvatski pravnik sa radnim iskustvom u odvjetništvu, gospodarstvu te u nastavi i znanosti. Dobitnik je Dekanove i Rektorove nagrade, a kao student bio je stipendist Zaklade Zlatko Crnić, Ministarstva znanosti i tehnologije te Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu cum laude (2000.), a na istom Fakultetu je i magistrirao (2007.), te doktorirao (2011.) obranivši doktorsku disertaciju “Primjena teorijskih modela kaznene odgovornosti pravnih osoba u hrvatskom i usporednom pravu”. Dobitnik je britanske Chevening stipendije, te je u okviru programa “European Young Lawyers Scheme” boravio na Sveučilištu u Edinburghu (2005.) gdje je pohađao program iz Škotskog prava. Radi potreba vezanih uz izradu doktorske disertacije kao gostujući istraživač boravio je na “International Human Rights Law Institute” pri pravnom fakultetu katoličkog sveučilišta DePaul u Chicagu (2010.). Njegov rad i istraživački interesi odnose se na teoriju prava i države, kazneno pravo, pravo i religiju, religijske pravne sustave i ljudska prava. Boravio je kao sudionik i/ili izlagač na brojnim konferencijama i skupovima (Hrvatska, Poljska, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države, Vijetnam, Australija i Velika Britanija). Pohađao je program edukacije pravnika „Program of Instruction for Lawyers“ na Sveučilištu Harvard (2004.), te sudjelovao na konferenciji o islamskom pravu na istom sveučilištu (2006.). Kao gostujući istraživač i nastavnik sudjelovao je u radu Istraživačke jedinice Sveučilišta Adelaide “Research Unit for the Study of Society, Law and Religion” (2013.).  Posao docenta na Katedri za opću teoriju prava i države obavlja od travnja 2013., počevši s habilitacijskim predavanjem: “O svrsi kažnjavanja, uz poseban osvrt na vrste kazni u Islamskom pravu”. Od kolovoza 2014. nalazi se na studijskom (post-doktorskom) usavršavanju na sveučilištu Northwestern u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje vodi projekt iz područja prava i religije: “Law as a Tool for Religious Cohabitation: Religious Laws and Laws on Religion in Modern Europe, Middle East and North Africa”. Autor je više znanstvenih i stručnih radova iz područja teorije prava, kaznenog prava, prava i religije. Objavljivao je na hrvatskom i engleskom, dok mu je jedan rad preveden na vijetnamski jezik. Tečno govori engleski i francuski, služi se španjolskim jezikom, te poznaje osnove arapskog i hebrejskog pisma. Ima položen pravosudni ispit.

Više

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)
Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.